Bespovratna finansijska sredstava za direktne investicije

Bez autora
Dec 25 2011

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) raspisala je 15. po redu Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za direktne investicije privrednim društvima koja realizuju investicione projekte u proizvodnom sektoru, sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili strateške projekte iz oblasti turizma.Sredstva se ne mogu dodeliti za investicione projekte u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje uglja i sintetičkih vlakana.

Dodela bespovratnih finansijskih sredstava za direktne investicijeAgencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) raspisala je 15. po redu Javni poziv za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava za direktne investicije privrednim društvima koja realizuju investicione projekte u proizvodnom sektoru, sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili strateške projekte iz oblasti turizma.

Sredstva se ne mogu dodeliti za investicione projekte u oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje uglja i sintetičkih vlakana.

Za direktne investicije u greenfield i brownfield projekte u proizvodnom sektoru, sektoru usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine ili strateške projekte iz oblasti turizma, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu od 2.000 do 10.000 evra po novootvorenom radnom mestu, u periodu od tri godine.

Poseban finansijski paket je predviđen za ulaganja od posebnog značaja. Naime, ukoliko vrednost ulaganja iznosi najmanje 200 miliona evra kojim se obezbeđuje otvaranje najmanje 1.000 novih radnih mesta, u periodu od tri godine od dana početka investiranja, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu do 20 posto vrednosti investicije.

Investicije u vrednosti od minimum 50 miliona evra koje obezbeđuju otvaranje najmanje 300 novih radnih mesta, u periodu od tri godine od dana početka investiranja, bespovratna sredstva se dodeljuju u iznosu do 20 posto vrednosti investicije.
Sredstva se dodeljuju u zavisnosti od mesta ulaganja, i ispunjenosti uslova i kriterijuma predviđenih uredbom, i to:

  • za investicije u proizvodnom sektoru:
  1. vrednosti ulaganja najmanje milion evra i kojima se otvara najmanje 50 radnih mesta - od 2.000 do 5.000 evra po novom radnom mestu,
  2. za investicije u devastiranim područjima i područjima od posebnog interesa, vrednosti ulaganja  najmanje petsto hiljada evra i kojima se otvara najmanje 50 radnih mesta - od 4.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu;
  3. za investicije u automobilsku, elektronsku i industriju informacionih tehnologija u područjima od posebnog interesa, vrednosti ulaganja najmanje petsto hiljada evra i kojima se otvara najmanje 50 radnih mesta - od 5.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu;
  • za investicije u sektor usluga koje mogu biti predmet međunarodne trgovine, vrednosti ulaganja  najmanje petsto hiljada evra i kojima se otvara najmanje 10 radnih mesta - od 2.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu;
  • za investicije u strateške projekte iz oblasti turizma, vrednosti ulaganja najmanje pet miliona evra i kojima se otvara najmanje 50 novih radnih mesta - od 2.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu;
  • za investicione projekte vrednosti ulaganja preko 50 miliona evra, kojima se otvara najmanje 300 radnih mesta - do 20 posto od visine investicije.

Sredstva za podsticanje ulaganja od posebnog značaja se obezbeđuju u budžetu Republike Srbije. Iznos sredstava određuje Vlada u zavisnosti od važnosti, vrednosti i uslova projekta.

Prijave za dodelu sredstava se podnose podnose na adresu:
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA)
Vlajkovićeva 3/5
11000 Beograd

Rok za slanje prijava za dodelu sredstava je 27.01.2012. godine.

Više informacija o ovom Javnom pozivu možete preuzeti ovde.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik